G-YNGZ371DBD
Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sabahları daha iyi uyanmada etkili olan 4 faktör

25.11.2022
96
A+
A-
Sabahları daha iyi uyanmada etkili olan 4 faktör

Sabahları daha iyi uyanmada etkili olan 4 faktör

Yapılan araştırmalar sabahları daha rahat ve dinç uyanmak için 4 faktörün etkili olduğunu ortaya koydu.

Sabahları uyanmakta zorluk mu çekiyorsunuz veya uyandığınızda yeterince dinlenmiş gibi hissetmiyor musunuz? Kaliforniya Üniversitesi’nden uyku araştırmacısı Raphael Vallat ve ekibi, yeni bir araştırmada sabahları daha iyi uyanmak için gerekli olan 4 faktörü ortaya çıkardı. Vallat, faktörleri deneyen bireylerin, sabahları güne daha iyi bir başlangıç ​​yaptığını belirtti.
833 gönüllünün katıldığı çalışmada katılımcıların iki hafta boyunca yaptığı fiziksel aktiviteler, beslenme düzeni ve uyku düzenleri kayıt altına alındı.
Nature Communications’ta yayımlanan sonuçlara göre, ilk faktör “uyku profili”  yani gece uykusunun süresi ve zamanlaması oldu. Elde edilen verilere göre daha uzun uyku ve geç uyanmak bireylerin daha iyi uyanmasını sağlıyor.
İkinci faktör ise bir  gün önce yapılan egzersiz miktarıydı. Gün içinde daha fazla fiziksel aktivitede bulunan ve geceleri daha az hareket eden kişilerin gece uykusunun daha deliksiz olduğu ortaya çıktı.
Üçüncü faktör ise kahvaltı olarak açıklandı. Kahvaltıda daha fazla karbonhidrat içeren gıdaları tüketen kişilerin gün içinde daha dinç hissettiği görüldü.
Son olarak çalışmaya katılan bireylerin kahvaltıdan sonra kan şekeri seviyeleri ölçüldü. Kahvaltıdan sonra şekerli içecek tüketen katılımcıların diğerleri kadar dinç hissetmediği ortaya çıktı.

ETİKETLER: