G-YNGZ371DBD
Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sebze ağırlıklı diyetin faydaları: Kolestrolü düşürüyor

26.05.2023
72
A+
A-
Sebze ağırlıklı diyetin faydaları: Kolestrolü düşürüyor

Sebze ağırlıklı diyetin faydaları: Kolestrolü düşürüyor

Danimarka’da yapılan bir araştırmaya göre vejetaryen ve vegan diyetler kalp sağlığına iyi geliyor. Yaklaşık 40 yıllık verilerin incelendiği araştırmaya göre, bu tür beslenme kötü kolestrolü yüzde 10 oranında düşürüyor.

Danimarka’da yapılan bir araştırma diyetin kalp sağlığı ile ilişkisini ortaya koydu. Araştırmada 30 farklı klinik deneyin sonuçları derlendi. 2 bin 400 kişiye verilen diyetin yaklaşık 40 yıl boyunca kalp sağlığına olan etkileri incelendi. Vejetaryen ve vegan diyetlerin kalp krizini artıran kandaki kolesterol ve yağ seviyelerini düşürdüğü görüldü. Yüksek düzeyde kötü kolesterol, kan damarlarında yağ birikintileri oluşmasına yol açıyor. Bu da sonunda kalp krizlerine veya felçlere neden olabiliyor. Sonuçları Avrupa Kardiyoloji Derneği dergisinde yayınlanan araştırma,, vejetaryen ve vegan diyetlerin kötü kolestrolü yüzde 10 azalttığını ortaya koydu. Kötü kolesterolün ana proteinini ise yüzde 14 düşürdüğü görüldü. Araştırmacılar bunun, kolesterol düşürücü ilaçların etkisinin üçte birine karşılık geldiğini belirtiyor. Et ve süt ürünlerinin de sağlığa yararları bulunduğunu belirten uzmanlar et içermeyen diyetlerin tümünün sağlıklı olmadığına dikkat çekiyor. Araştırmacılar et tüketmeyi tamamen bırakmak yerine sebzeye ağırlık verilmesi gerektiğini söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl yaklaşık 18 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

ETİKETLER: