G-YNGZ371DBD
Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pul biberlerde kanserojen tehlikesi

04.07.2023
78
A+
A-
Pul biberlerde kanserojen tehlikesi

Pul biberlerde kanserojen tehlikesi

Kuvvetli bir zehir ve kanserojen madde olan “aflatoksin” pek çok gıda maddesinde görülebiliyor. Gıda mühendisleri pul biber alırken ve özellikle saklarken dikkatli olunması konusunda uyarıyor.

Sofralardan eksik olmayan pul biber doğru koşullarda üretilmeyen ve saklanmadığı takdirde sağlık için tehlike yaratabiliyor.

Uzmanlar, pul biberde “aflatoksin” adlı zehirli ve kanserojen maddenin ortaya çıkabileceğini vurgulayarak yaz dönemine dikkat çekiyor.

Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, aflatoksin riski söz konusu olduğunda pul biberler en çok korkulan gıdalardan birisi olduğunu ifade etti. Akdağ, “Karaciğerden böbreğe kadar her şeyi etkileyebilecek düzeyde zarar verebiliyor ve zamanla vücutta birikip, kronik hastalıklara sebep olabiliyor.” dedi.

Mevsim koşulları nedeniyle ılık ve nemli havalarda olduğumuzu dile getiren Akdağ, “Özellikle ılık havalarda ve nemli havalarda aflatoksin riski daha da fazlalaşır. Çünkü bu tam da onun sevdiği ortamlardır. Dolayısıyla açıkta satılan ya da nemli ortamlarda kurutulmuş pul biberler aflatoksin açısından oldukça risklidir.” diye konuştu.

LABOROTUVARLARDA ANLAŞILIYOR Yiyeceklerdeki aflatoksin maddesi sadece laborotuvar ortamında anlaşılabiliyor.

Tüketicilerin bu riske karşı havayla temas etmemiş, ambalajlı pul biberleri satın alması ve doğru şekilde saklaması öneriliyor. Uzmanlar restoranlarda güneş altında beklemiş pul biberlerin de tüketilmemesi için uyarıyor.

ETİKETLER: