G-YNGZ371DBD
Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Araştırma: Anne karnındaki bebekler anneleri havuç yiyince gülümsüyor

24.12.2022
85
A+
A-
Araştırma: Anne karnındaki bebekler anneleri havuç yiyince gülümsüyor

Araştırma: Anne karnındaki bebekler anneleri havuç yiyince gülümsüyor

Sebzeleri reddetme, anne karnında başlıyor! Yeni yapılan araştırma, anne karnındaki bebeklerin, anneleri havuç yiyince gülümsediğini, lahana yiyince de yüzlerini buruşturduğunu gösterdi.

Salata yeme fikri bazı insanların tat alma tomurcuklarını harekete geçirip ağzını sulandırırken, bazıları için bir kase sebzeyi çiğneme fikri daha çok bir ceza gibi gelebiliyor. Acaba bebekler için durum nasıl?
Yeni bir araştırma, bebeklerin daha anne karnındayken farklı tatlara tepki vermeye başladığını gösterdi. Durham Üniversitesi’nden araştırmacılar, 100 hamile kadın üzerinde yaptıkları çalışmada, dört boyutlu ultrasonla anneleri sebze yediğinde bebeklerin verdikleri tepkileri ölçtü. Sonuç dikkat çekiciydi!
Bebekler, anneleri havuç yedikten kısa süre sonra gülümserken, anneleri lahanayı tercih ettiğinde yüzlerini buruşturdu. Bulgular, hamile kadınların yediklerinin doğumdan sonra bebeklerinin tat tercihlerini etkileyebileceğini gösteriyor. Araştırmacılara göre, sonuçların sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmada etkileri olabilir.
Daha önceki çalışmalar, amniyotik sıvının solunması ve yutulması yoluyla bebeklerin tat aldığını ve kokladığını ortaya koymuştu. Bu çalışmalar doğum sonrası sonuçlara dayanıyordu.
Yeni yapılan araştırma ise bebeklerin doğumdan önce tatlara verdikleri tepkileri değerlendirerek anne karnında tat alıp alamadıklarını test etti.
Yaşları 18 ile 40 arasında değişen 100 hamile kadın, hamileliklerinin 32’nci haftası ile 36’ncı haftası arasında dört boyutlu ultrasonla takip edildi. Kadınlara her ultrason taramasından 20 dakika önce 400 mg havuç ve 400 mg lahana kapsülü verildi; bu esnada başka bir şey yiyip içmemeleri istendi.  Kontrol grubundaki bazı kadınlara ise her iki kapsül de verilmedi. Sonuçlar, düşük miktarda havuç ve lahananın anne karnındaki bebeklerin tepki vermesi için yeterli olabileceğini gösterdi.
Kadınlar havuç yediğinde fetüsler gülümserken, laha kapsülü fetüslerin yüzlerini buruşturmalarına yol açtı. Araştırmayı yapan ekibin başındaki isim Beyza Üstün’dü. Üstün, “Henüz doğmamış bebeklerin lahana ve havuç tatlarına verdiği tepkileri görmek ve bunları ebeveynleriyle paylaşmak inanılmazdı” dedi.
Üstün ayrıca, “Bulgular, hamile kadınların yediklerinin doğumdan sonra bebeklerinin tat tercihlerini etkileyebileceğini gösteriyor. Sonuç olarak, doğumdan önce bu tekrarlanan tatlara maruz kalmanın, doğum sonrası gıda tercihlerinin belirlenmesine yardımcı olabileceğini düşünüyoruz. Bu, sağlıklı beslenme ve bebeği sütten keserken yaşanacak ‘gıda karmaşasından’ kaçınma potansiyeli hakkında fikir geliştirmek için önemli olabilir” dedi.
Çalışmayı yürüten ekipte yer alan Burgundy Üniversitesi’nden Profesör Benoist Schaal da “Bulgular, bir dizi kimyasal uyaranın annenin beslenmesinden cenin ortamına geçtiğini gösteriyor. Bunun, tat ve koku alıcılarımızın gelişimini, ilgili algı ve hafızayı anlamamız için önemli etkileri olabilir” diye konuştu.
Çalışmayı yürüten ekip, şimdi de aynı bebeklerin doğum sonrası beslenmelerini takip ederek, yiyeceklere verecekleri tepkinin aynı olup olmayacağını görmeye hazırlanıyor.

ETİKETLER: