G-YNGZ371DBD
Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

BioNTech, Almanya’dan çıkıyor: Özlem Türeci ve Uğur Şahin şirketi taşıyor

24.01.2023
97
A+
A-
BioNTech, Almanya’dan çıkıyor: Özlem Türeci ve Uğur Şahin şirketi taşıyor

BioNTech, Almanya'dan çıkıyor: Özlem Türeci ve Uğur Şahin şirketi taşıyor

İlk corona virüs aşısını geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, şirketleri BioNTech’i Almanya’dan taşıma kararı aldı. İkili AR-GE aşaması daha hızlı diye İngiltere’yi tercih ederken Alman basınında çıkan haberlerde ülkedeki ağır bürokrasi eleştirildi.

Almanya’nın önde gelen basın kuruluşlarından Bild’de Berlin yönetimini ve ülkedeki bürokrasiyi eleştiren bir haber yer aldı. 

Son yıllarda birçok şirketin araştırma ve geliştirme süreçlerindeki yavaşlık ve bürokratik engeller yüzünden Almanya’dan çıktığı öne sürüldü. 

Bild’in haberine konu olan son şirket ise corona virüs aşısını geliştiren BioNTecH oldu. Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in mRNA çalışmaları yapan şirketi BioNTech, ilk Covid-19 aşısını geliştirerek dünya çapında bir markaya dönüşmüştü. 

Almanya’da tıp dünyasının en önemli ödüllerinden kabul edilen “Paul-Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022’yi de alan çift şirketin faaliyetlerini İngiltere’ye taşıma kararı aldı. İngiltere’de ilaç geliştiren şirketler ve yetkililer arasında daha yakın bir ilişki olduğu böylece sorunların daha hızlı aşıldığı belirtiliyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde İngiltere hükümeti ve BioNTecH  Konuya ilişkin konuşan Prof. Dr. Türeci, “Avrupa’da biyoteknoloji ekosistemlerinin teşviki ve ilgili yönetmelikler ve yönergeler için ve araştırmanın finansmanıyla bunun uygulamaya daha hızlı dönüştürülmesi” gibi sebeplerin kararlarında etkili olduğunu söyledi. Bayer gibi medikal devlerin de ilaç sanayilerini ABD ve Çin gibi ülkelere taşımayı düşündüğü belirtildi. Kimya devi BASF’ın da Çin’de yeni bir fabrika inşa ettiği ve Ludwigshafen’da yaklaşık 40 bin işçinin tehlikede olduğuna işaret edildi. 

ETİKETLER: