G-YNGZ371DBD
Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Evde gerçek salep… Saksıda salep nasıl yetiştirilir?

25.10.2022
91
A+
A-
Evde gerçek salep… Saksıda salep nasıl yetiştirilir?

Evde gerçek salep... Saksıda salep nasıl yetiştirilir?

Salep bitkisi nasıl yetiştirilir? Salep bitkisi bakımı nasıl yapılır? Salep kaç ayda yetişir? Saksıda salep yetiştirme rehberi ve evde pratik salep pişirme yöntemi…

Özellikle kıi aylarında tercih edilen en lezzetli içeceklerden salep, evde saksıda bile yetiştirilebiliyor. Orkidegiller veya salepgiller familyasına ait bir bitki olan salep, genellikle mor, nadiren ise beyaz renkte oluyor. İçecek olarak tüketilen salep, bitkinin toprak altında kalan kısımlarından elde ediliyor. Toprağın altındaki yumrular toz haline getirilerek içecek yapımında kullanılıyor.
Soğuk ortamları seven salep bitkisi, hemen hemen birçok iklimde yetiştirilebilir. Eylül ayında ekilen salep bitkisi, nisan ve haziran aylarında çiçek açmaya başlar. Çiçek açtıktan sonra bitkinin altındaki yumrular toplanır ve tüketmeye hazır hale getirilir. 
Evde salep yetiştirirken, içinde bir miktar yanmış koyun gübresi de bulunan toprağa 5 cm derinlikte olacak şekilde küçük çukurlar açın ve bu çukurlara salep tohumlarını yerleştirin ve üzerini toprakla örtün.
Salep bitkisi fazla sulamayı sevmediği için toprağı nemli kalacak şekilde sulayın. Toprak kurudukça sulayın.
Salep bitkisinde iki adet yumru vardır. Bu yumrulardan biri toplanır, toz haline getirilir ve tüketilir. Diğer yumru ise diğer sene toplanacak genç yumrudur.
Malzemeler 500 ml. soğuk süt
1 su bardağı su
5 yemek kaşığı toz şeker
4 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı tarçın Yapılışı
Yarım litre sütü bir tencerenin içerisine aktarın. Ardından 1 su bardağı su ilave ederek karıştırın. 5 yemek kaşığı şekeri ekleyin. 4 tatlı kaşığı nişasta ve 1 tatlı kaşığı tarçını da ekleyerek hafif koyu kıvamlı bir hal alana kadar tel çırpıcı yardımıyla karıştırarak kaynatın. Pişrikten sonra bardağa dökünce de üzerine tarçon serperek servis edin.​
Glukomannan, süt ile birleştiğinde şişer. Bu da salebi tükettikten sonra tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olur. 
Salepte bulunan müsilaj su ile şişen bir çeşit polisakkarittir ve dışkı hacmini artırarak kabızlığı önler.
Glukomannan bağırsaklarda kolesterol ve safra asitlerini bağlayarak kan kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. 
Kan şekerinin daha yavaş yükselip düşmesini sağlayarak denge yaratır.
Salepte bulunan glukomanan (bir çeşit lif), kendisinin 80-100 katı su çekebilen yapıya sahiptir. Böylece midede hacim oluşturarak tokluk süresini uzatır.

ETİKETLER: