G-YNGZ371DBD
Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Hangi yiyecekler folat içerir? Folat eksikliği hangi sorunlara yol açar?

05.01.2023
89
A+
A-
Folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Hangi yiyecekler folat içerir? Folat eksikliği hangi sorunlara yol açar?

Folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Hangi yiyecekler folat içerir? Folat eksikliği hangi sorunlara yol açar?

Latince “folium” kelimesinden türeyen folat, besinlerde B9 vitamininin doğal olarak bulunan şeklidir. Birçok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır. Folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Hangi yiyecekler folat içerir? Folat eksikliği hangi sorunlara yol açar?

FOLAT VE FOLİK ASİT ARASINDAKİ FARK NEDİR?

“Folat” ve “folik asit” terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılsa da aslında aynı vitaminin (B9 vitamini) farklı formlarıdır. Birçok gıda, bu vitaminin doğal formu olan folat (B9 vitamini) içerir.

Folik asit ise gıda takviyesi olarak mevcuttur veya gıdalara eklenir. Folik asit genellikle multivitaminler gibi diyet takviyelerinin formülünde bulunur. Folattan farklı bir yapıya sahip olan folik asitin, vücuttaki etkileri de biraz farklıdır. Folat, folik asit ve 5-MTHF dahil olmak üzere tüm B9 vitamini formlarını kapsayan genel isimdir. Folik asit, bu vitaminin spesifik bir sentetik şeklidir.

FOLAT HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Vücudun folat üretmemesi nedeniyle folatın beslenmeyle alınması gerekir. Folat, aşağıda belirtilen bitkisel ve hayvansal kaynaklardan alınabilir. -Narenciye -Yumurta -Sığır karaciğeri -Ispanak -Kuşkonmaz -Avokado -Brokoli -Pancar -Bamya -Tohumlar & Kuruyemiş -Fasulye, bezelye ve mercimek -Marul -Şalgam -Papaya -Brüksel lahanası -Karnabahar -Dolmalık Biber.

FOLAT EKSİKLİĞİ HANGİ SORUNLARA YOL AÇAR?

Folat eksikliği birçok sağlık sorununa yol açabilir. Folat eksikliği; -Kansızlık, -Kalp hastalığı, -Bazı kanser türlerinde riskin artması gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca gebelerin yeterince folat almaması, bebeklerde doğumsal anormalliklere neden olabilir. GÜNLÜK FOLAT İHTİYACI NE KADARDIR?

Yetişkinlerin her gün yaklaşık 400 mikrogram folata ihtiyacı vardır. Hamilelik ve emzirme döneminde folat ihtiyacı artabilir. Hamilelik sırasında 400 ila 600 mikrogram önerilir. Vücut 15-30 miligram folat depolar. Bu folatın çoğu karaciğerde ve geri kalanı da kan ve dokulardadır. Gelişimsel dönemlere göre günlük folat ihtiyacı: 0-6 ay: 65 mikrogram 7-12 ay: 80 mikrogram 1-3 yaş: 150 mikrogram 4-8 yaş: 200 mikrogram 9-13 yaş: 300 mikrogram 14-18 yaş: 400 mikrogram.

ETİKETLER: