G-YNGZ371DBD
Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

James Webb büyüleyici bir kare yakaladı: Kedipatisi Bulutsusu göz kamaştırıyor

14.07.2025
10
A+
A-
James Webb büyüleyici bir kare yakaladı: Kedipatisi Bulutsusu göz kamaştırıyor

Evrenin en etkileyici görüntülerinden biri karşınızda. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Akrep takımyıldızında yer alan Kedipatisi Bulutsusu’nun nefes kesen bir görüntüsünü yakalamayı başardı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu eşsiz kareyi teleskobun üçüncü yılını kutlamak amacıyla paylaştı.

4.000 YIL ÖNCESİNE AÇILAN PENCERE

Kedipatisi Bulutsusu, Dünya’dan yaklaşık 4.000 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Kabaca ifade etmek gerekirse, bu mesafe 23.5 kentilyon kilometreye denk geliyor. Bu da demek oluyor ki, aslında James Web’in yakaladığı, gözümüzün önündeki bu büyüleyici manzara aslında 4 bin yıl öncesine ait. Kıyaslama yapmak gerekirse bu görüntü oluştuğunda Mısır’daki piramitler henüz yeni yapılmış ya da Akad İmparatorluğu neredeyse yeni kurulmuştu.

Görüntüde yer alan dev gaz ve toz bulutları, yeni yıldızların oluştuğu bölgeleri ortaya çıkarıyor. Görselde en dikkat çekici noktalardan birisi deniz mavisi yapı şeklindeki kısım. Bilim insanları bu kısmı, katmanlı ve dairesel yapısı nedeniyle “Opera Binası” olarak adlandırıyor. ESA’nın açıklamasına göre bu parlak mavi ışıltının kaynağı, büyük olasılıkla yakınlardaki bir grup genç yıldız ya da henüz tespit edilemeyen gizli bir enerji kaynağı.

James Webb insanoğlunun en başarılı teleskoplarından biri olma yolunda emin adımlarla devam ediyor. Sadece üç yıl içerisinde bir ötegezegenin doğrudan görüntüsünü yakalayan ilk teleskop oldu, Einstein Halkası’nı gözlemledi, Şapka Galaksisi’ni (Sombrero Galaxy) detaylarıyla ortaya çıkardı ve Uranüs’e ait mükemmel fotoğraflar çekmeyi başardı.

ETİKETLER: