G-YNGZ371DBD
Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

WhatsApp bu sefer de Amerika Temsilciler Meclisi’nde yasaklandı

24.06.2025
13
A+
A-
WhatsApp bu sefer de Amerika Temsilciler Meclisi’nde yasaklandı

Meta’nın ülkemizde de çok sık kullanılan popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, son dönemde yasaklama haberleri ile gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak İran hükümeti vatandaşlarına uygulamayı kullanmamaları gerektiğini söylemiş ve WhatsApp’ı yasaklamıştı. Bir yasaklama haberi de Amerika’dan geldi. Artık Amerika Temsilciler Meclisi’ne ait cihazlarda bu uygulama kullanılamayacak. Pazartesi günü tüm Meclis personeline gönderilen resmi bir notta, uygulamanın güvenlik riski taşıdığı gerekçesiyle yasaklandığı belirtildi.

VERİ GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR

Siber Güvenlik Ofisi tarafından hazırlanan belgede, WhatsApp’ın kullanıcı verilerini nasıl koruduğuna dair yeterince şeffaf davranmadığı, saklanan veriler için uçtan uca şifreleme sunmadığı ve kullanımına dair güvenlik riskleri taşıdığı ifade ediliyor. Bu nedenlerle uygulama “yüksek riskli” olarak değerlendirildi.

Ayrıca personelin alternatif mesajlaşma uygulamalarını tercih etmesi önerilmiş. Önerilen uygulamalar arasında Microsoft Teams, Amazon Wickr, Signal, Apple iMessage ve FaceTime gibi uygulamalar yer alıyor.

META’DAN SERT TEPKİ

Meta cephesinden yapılan açıklamada, bu karara “en güçlü şekilde” itiraz edildiği vurgulandı. Şirketin sözcüsü, WhatsApp’ın onaylanan diğer uygulamalardan daha güçlü bir güvenlik altyapısına sahip olduğunu açıkladı.

Bu karar, aslında Temsilciler Meclisi’nin uygulama güvenliği konusundaki ilk hamlesi değil. 2022 yılında TikTok da benzer güvenlik endişeleri nedeniyle Meclis personel cihazlarından yasaklanmıştı.

Öte yandan, bu yılın başlarında bir WhatsApp yetkilisi, İsrailli casus yazılım şirketi Paragon Solutions’ın uygulama kullanıcılarını hedef aldığını, bunlar arasında gazeteciler ve sivil toplum temsilcilerinin de bulunduğunu açıklamıştı. Peş peşe gelen yasaklamaların WhatsApp’a olan bakış açısı ve güveni sarstığı ise bir gerçek. Firmanın alacağı aksiyon ve yapacağı yeni açıklamalar ise merak ediliyor.

ETİKETLER: